Kojić: Kvalitet prostornog uređenja Barske plaže decenijama stoji u mjestu

“Uzimajući u obzir činjenicu da je Bar mjesto od izuzetnog značaja za turizam kao primarnu privrednu granu, neizostavno je ukazati na važnost same obale kao glavnog uticajnog faktora. Nažalost, činjenice su izgleda različite od kabineta do kabineta, pa u našoj lokalnoj samoupravi imamo primjer kako ne treba tretirati jedan prirodan resurs i biser kakav je morska obala dugačka skoro 5km”, saopštila je kandidatkinja za odbornicu liste “Može Bar, Može Crna Gora” i kopredsjednica FM URA Bar Lejla Kojić.

Kojić je kazala da svi snosimo konsekvence lošeg planiranja, te da je najveća to što se mještani i turisti koji borave u Baru kupaju na plažama drugih opština, dok novac koji bi prvobitno trebao da ostane u opštinskoj kasi, na kraju ipak završi u kasama drugih opština.

“Nakon 23. oktobra, Barska obala zaslužuje da konačno bude uređena u skladu sa svim ekološkim i prostorno-funkcionalnim standardima za uređenje priobalnih područja. Programom predviđamo komforno tlo adekvatne granulacije, prilazne staze do same obale, adekvatnu biciklističku stazu, natkriveni parking bicikala i trotineta i klupe koje su ujedno prikupljači solarne enerije. Očuvaćemo postojeće biljne vrste, a formiraćemo i nove zelene oaze duž obale”, istakla je Kojić.

Ona je istakla da planiraju da uspostave sistem upravljanja ambalažnim otpadom. Po uzoru na susjedne države, kao i na zemlje širom svijeta. Pored toga, naglasila je i da je plažu je potrebno urediti na način da pogoduje svim starosnim dobima, uključujući i djecu koja čini jednu od ciljnih grupa posjetilaca tokom turističke sezone.

“Stoga ćemo napraviti savremeno opremljena igrališta koja će u sebi sadržati prostor za odbojku ili mali fudbal, kao i prostor za najmlađe. Bar, Crna Gora u malom, zaslužuje više od oronulih montažnih sprava i pognutih borovih stabala, zaslužuje da konačno valorizuje i iskoristi prostorni i prirodni potencijal. Bar to može”, zaključila je Kojić.

CITATI
STAVOVI

Ekološka transformacija

Crna Gora mora iskoristiti svoj solarni potencijal!

Ravnopravnost

Rodna ravonpravnost u svim aspektima života, posebno poslovnim!

Zaštita prirode

Apsolutna i beskompromisna zaštita životne sredine!

Ljudska prava

Želimo ista prava za sve, bez obzira na boju kože, pol ili bilo koje slično kategorisanje!